En publik med ungdomar som har sina armar i luften.

10-års jubileum för öppna data - Vad är vårt nästa steg?

Regeringskansliet, Vinnova och Digg bjuder in offentliga aktörer till ett seminarium om öppna data. Det är 10 år sen myndigheter samlades i "Hack for Sweden" för att utforska vad öppna data kunde leda till, och nu vill vill ses och prata om - Vad är vårt nästa steg?

För 10 år sedan samlades myndigheter i "Hack for Sweden". Några år senare fick Digg i uppdrag att arbeta för att fler ska dela och använda öppna data. Genom EU-regelverk som Öppna data-direktivet, Dataförvaltningsförordningen och Dataförordningen har nya förutsättningar skapats för datadelning och innovation. Vad är nästa steg? I ett seminarium den 11 november diskuterar vi den frågan.

Regeringskansliet, Vinnova och Digg har nöjet att bjuda in dig inom offentlig förvaltning till ett seminarium där vi ska diskutera aktuella insatser, aktiviteter, utlysningar och regeringsuppdrag som är relevanta för vår gemensamma framtid. Vi samlas för att reflektera över de förändringar som skett inom datadelning, och för att diskutera vad vi bör göra fortsättningsvis för att göra data till en strategisk resurs för många som skapar samhällsnytta, och främja utvecklingen av europeiska dataområden (data spaces), nya dataförmedlare och datamarknader. 

Under seminariet utforskar vi även öppna och delade data som en förutsättning för AI, delar tankar om nationella strategier, Sveriges dataportal – en arena för data som strategisk resurs och ramverket Open Data Charter.

Vi tror att diskussionerna kommer att ge oss en möjlighet att reflektera över våra framsteg och planera för framtida samarbeten.

Agenda 

  • Välkomna och inledning
  • Presentationer från Regeringskansliet, Myndigheten för digital förvaltning och Vinnova
  • Paneldiskussion & frågor: Data & AI - framtida utmaningar och möjligheter
  • Fika och mingel
  • Diskussioner i bikupa: Hur kan offentliga aktörer spela en konstruktiv och katalyserande roll i denna utveckling?
  • Sammanfattning i storgrupp
  • Avslutning

 

Seminariet riktar sig i första hand till dig som arbetar i inom offentlig förvaltning (myndigheter, regioner och kommuner), men alla välkomna att delta. Det finns ett begränsat antal platser och vi förbehåller oss rätten att begränsa antalet deltagare per organisation för att ge fler organisationer möjlighet att delta. 

Seminariet arrangeras i samverkan mellan Regeringskansliet, Vinnova och Digg.

 

Datum: 11 november 2024 klockan 13.00-16.00
Plats: Vinnova, Mäster Samuelsgatan 56

Mer läsning