Varför behövs MIMs?
MIMs är grundläggande principer för hur en kommun, region eller dess underleverantörer ska kunna jobba med interoperabilitet för sina data. MIMs är de minimumkrav man måste följa för att skapa skalbara och utbytbara lösningar och system, och baseras från början på Internet-of-things data.
Interoperabilitet krävs för att:
- Kunna (åter)använda egna data effektiv
- Andra ska kunna använda sig av dessa data
- Kunna använda andras data
- Kunna duplicera lösningar på andra platser
I sin mest grundläggande form kräver MIMs att en kommun eller region ska arbeta strukturerat med datamodeller/specifikationer och API i design och upphandling av system. I ett senare skede, som exempelvis vid införande av europeiska dataområden för smart communities, kommer MIMs dessutom peka på konkreta standarder som måste följas.
Rätt använd kan MIMs underlätta för (åter)användning av data samt reducera olika typer av inlåsningar. Det finns alltså praktiska och ekonomiska incitament att arbeta med MIMs. Samtidigt kommer EU lagstifta allt hårdare om interoperabilitet för att nå målet om en inre marknad för data. Så oavsett om man som kommun eller region föredrar piskan eller moroten är det lika bra att redan nu förhålla sig till MIMs.
EU:s smart community utvecklar MIMs och ger stöd till kommuner och regioner för att underlätta vid kravställning och införande.
EU:s smart community - en möjlighet för kommuner och regioner att delta
EU har genom Generaldirektoratet för kommunikationsnätverk, innehåll och teknologi (DG CNECT) pekat ut OASC och Living-in.EU till att vara de organisationer man vill ska utveckla ”smart community”-området tillsammans med EU-kommissionen. Detta smart community är alltså EU:s officiella plats för datasamverkan för kommuner och regioner. I detta nätverk kan man som kommun eller region delta för att lära sig av andra och påverka utvecklingen av principerna för MIMs. Det är bra att veta att EU använder sig av olika termer för ”smarta städer”, t.ex. smart cities & communities (SCC), smart & sustainable cities & communities (SSCC) eller smart community, men termerna är i praktiken utbytbara.
För att engagera sig och träffa andra som jobbar inom ekosystemet arrangerar OASC och Living-in.EU med jämna mellanrum öppna events man kan anmäla sig till, även om man inte är medlem.
OASC (Open & Agile Smart Cities & Communities) - tar fram MIMs olika principer. OASC har medlemmar över hela världen, men främst från Europa. Kommuner och regioner kan bli medlemmar i OASC och vara med och påverka utvecklingen av MIMs och mycket annat relaterat till ”smart city”.
Living-in-EU - en organisation skapad av EU-kommissionen där alla inom EU kan bli medlem eller “associated” medlem – inte bara kommuner eller regioner. Som organisation är Living-in.EU en bredare organisation än OASC, som mest fokuserar på de tekniska delarna av datahantering. Living-in.EU ansvarar för att anpassa MIMs till ett europeiskt sammanhang, och man kallar dem då MIMs+. I praktiken är MIMs och MIMs+ mycket lika, och det är ofta de samma personer som deltar i utvecklingen.
Representanter för MIMs i Sverige
Som Sveriges kontaktpunkter för EU:s smart community har DG CNECT pekat ut RISE och SKR som i sin tur vidareförmedlar information om vad som händer i EU som påverkar kommunerna, t.ex. olika events eller möjligheter att delta i projekt. Detta görs primärt genom projektet Smart City Lab där man kan delta utan att bli medlem i OASC eller Living-in.EU.
Baserat på svenska aktörers inspel är RISE med och påverkar delar av EU:s smart community. Exempelvis har RISE och Digg (som den första nationella digitaliseringsmyndigheten i Europa) genomfört ett arbete med granskning av MIMs där resultaten har lett till förbättringar av MIMs och även gett inspel till ITU:s standardisering av MIMs.
Länkar och kontaktuppgifter
Här nedan hittar du länkar till organisationernas webbsidor, till MIMs+ och kontaktuppgifter till de svenska representanter som deltar i arbetet.