Ekonomiskt värde av öppna data
Det finns många beräkningar på det ekonomiska värdet av öppna data. I en analys som genomfördes 2019 av Lantmäteriet, och som utgick ifrån de dataområden som pekas ut som särskilt värdefulla i öppna data-direktivet från samma år, beräknas värdet för Sverige vara 10-21 miljarder kronor varje år. I en analys från EU år 2020 beräknades det dåvarande värdet av öppna data inom EU till 184 miljarder €, och även att värdet beräknas vara mellan 199.51 och 334.21 miljarder € år 2025.
Läs om Lantmäteriets analys (2019): PSI - regeringsuppdrag till Lantmäteriet | Lantmäteriet (lantmateriet.se)Öppnas i ny flik
Läs om EU's analys (2020): The Economic Impact of Open Data: Opportunities for value creation in Europe | data.europa.euÖppnas i ny flik
Nya innovativa tjänster och produkter
En ökad tillgång på data i maskinläsbar form och till nya API:er har lett till många nya digitala tjänster, såväl mobila applikationer och webbtjänster, i en rad olika områden. Den öppna tillgången ökar också möjligheterna till att samskapa tjänster och produkter vilket ytterligare driver innovation och värdeskapande.
En effektivare och mer innovativ offentlig förvaltning
Att data blir öppet och mer strukturerad skapar nya möjligheter till effektiviseringar inom offentlig förvaltning, t.ex. möjliggörs nya former av samverkan och innovativ utveckling mellan offentliga förvaltningar, samt att tillgången till mer information kan utveckla formerna för medborgardialoger. Att öppna upp data och gränssnitt ger möjligheter för verksamheten att skapa nya sätt att möta kunden och att leverera välfärd.
Ett datadrivet kunskapssamhälle
Tillgång till mer data och information skapar nya möjligheter för kunskapsinhämtning på en rad olika sätt. Förutom att enkelt kunna hitta information som skapar ny kunskap om samhället och offentliga verksamheter möjliggörs också nya förmågor inom t.ex. dataanalys, datavisualisering, datahantering, källkritik, men också förmågan att samverka och samskapa innovativt.
En resurs för AI-utveckling
När information blir allt mer öppet tillgängligt, speciellt stora informationsmängder eller informationsmängder som följer en särskild specifikation, möjliggörs utvecklingen av nya innovativa AI-applikationer. Det skapas också nya möjligheter att använda öppna data för träning av AI samt som en öppen resurs i utbildningssituationer.
Forskning med nya möjligheter
En ökad tillgång till data från fler aktörer och regioner/länder ger bättre förutsättningar för forskning, inom en rad olika områden/sektorer, t.ex. inom klimatområdet, energisektorn, historia eller statsvetenskap. Eftersom övergången till öppna data också skapar möjligheter för mer standardiserat upplägg på liknande informationsmängder ökar också effektiviteten i forskning som tex använder data från olika regioner eller från olika aktörer.
Datajournalistiken går framåt
Inom media och journalistik ökar möjligheten att göra undersökningar och genomlysningar genom mer avancerad dataanalys och visualiseringsverktyg. Exempel på datajournalistik har setts inom t.ex. analyser av valresultat, genomlysning av lokal frågor, men också för att t.ex. analysera trafikutvecklingen i en region, spåra klimatförändringar eller för att göra mer kulturhistoriska analyser.